Sunday, March 2, 2008

Elsö party nap

Szerintem már nem is fogom leírni többször ezek után, hogy milyen későn fekszem! Nem hiszem el, hogy ez velem, aki régebben napi 10óra után is fáradt tudott lenni, kibírom 5óra alvással, és ez már egy héten keresztül. Nyilván vannak olyanok, akik ezt szó nélkül bírják, de számomra nagyon hihetetlennek tűnik! No mind1, majd elmúlik :).

Az ebéd után, és már az ebédnél elkezdtünk beszélgetni hárman, Dave, és egy másik szikh kollégánk, sajna nem tudom a nevét, de elég fiatal. Ebéd közben, mi másról kérdeztek volna, mint a magyar ételekről, hogy milyenek a főzési, evési szokások, úgyszint a kanadai, és persze más országok is. Elkezdtünk beszélni a vallásról is, mivel egy szikh, akiknek a fejükön egy turbán van, de nem olyan, mint az araboknak, hanem diagonál alakú, ők nem esznek semmi húst. Soha! Ezen nagyon meglepődtem, hogy még kiskorukban sem ettek ilyet, és mondta, hogy még soha életében nem kóstolta a húst. Egyszerűen nem tudja, milyen íze van! Nem tudja mit hagy ki. Meg általában ez alatt a turbán alatt hosszú haj van felcsavarva – persze nem mindenkinek – mivel vágják a hajukat. A srác is mondta, hogy neki a derekáig ér a haja, és a turbánt, amit minden nap alatt felcsavar a fejére, az egy hét méter hosszú anyagdarab! És egyedül meg tudja csinálni, persze gyakorlat teszi a mestert! Mondta, hogy amikor először elkezdte használni, akkor beletelt egy fél órába is, de akkor se többe. Előtte csak egy harisnya szerű anyagot tesznek a fejükre, amit csak simán ráhúznak. Ezt kb. 18 éves korukig hordják, és utána térnek át a turbánra. Eredetileg a szakállukat se vágnák, de mivel úgy nem nagyon tudnának dolgozni járni, ezért megszegik a parancsolatukat. Eközben kiderült a Dave-ről, akiről ugyan tudtam, hogy a szülei indiaiak, hogy ő is szikh! Csak nem tartja be a vallásban leírtakat, mint hogy ne igyál, ne borotválkozz, ne vágd semmilyen hajadat a testeden, ne egyél húst, és legyél olyan egyszerű. Ezt nagyon furcsállottam. Ezután kezdtem el gondolkozni azon, hogy egy kereszténytől eltérő vallású ember eljön Európába, és a reptéren odaadnak neki egy űrlapot, hogy töltse ki, és általában a névnél az van, hogy Christian name (ugye kereszt név) és vezeték név. Na ha egy ilyen ember jön, akkor ő ezt a cellát kihagyja??? Mert ugye nem keresztelkedett meg sohase! Van egy neve, de nem keresztneve!! Ez nagyon érdekes, valószínű ezért kezdték el egyre inkább használni a First name kifejezést, ami az első névre utal. Ezt mondtam persze nekik is, és ők is elgondolkoztak rajta! Kanadáról is egyre többet tudok meg, mert persze ő is szeret mesélni a saját országáról.

A séta folyamán más témák mellett, mint Buda, Pest, 3-4szögek, stb. előjött megint a vallás. A srác eléggé sokat tudott a keresztény vallásról is, olvasta is az újszövetség első könyveit, tehát nem csak a levegőbe beszélt. Az ő hitének a tanításait csak eredetiben lehet olvasni, és így a fordítón – mint a bibliánál – nem múlhat, hogy milyen környezetben használja a szavakat. Emiatt persze eléggé nehéz az olvasata is, viszont mondta hogy ő meg tud küzdeni ezekkel. Azért eléggé furcsállanám, ha a Bibliát csak héberül lehetne olvasni, mint régen! Elsétáltunk egy templom mellett is, ahova a szikh emberek járnak imádkozni, nagyon szép teteje volt, teljesen fehérre voltak festve a falak, és középen a tornyon különböző minták voltak, domborminták. Nagyon szépen nézett ki, de eléggé egyszerű volt a többi része, csak egyenes falak, semmi egyéb.

Este tejbegríz volt. Nem sikerült olyan jóra, ezt majd még gyakorolnom kell, mert a rizs még kemény volt, viszont tej már nem maradt rajta. Egy kicsit ropogott :). Miután mindenki megkajolt, elmentünk egy liquire store-ba, ahol alkoholt lehet venni. Indiában csak az ilyen helyeken lehet venni, és még persze a kocsmákban, viszont általában még az éttermekben se lehet vásárolni. Szupermarketben meg főleg nem. Tehát ilyet kell keresni, ha az ember akar inni valami, pl egy sört. Ahogy mi is tettük, mivel a kínai srácnak egy kollégája meghívott minket egy esti beszélgetésre. Amikor megérkeztünk, és megláttam a házat, azon kezdtem gondolkodni, hogy ez egy család háza-e. Az volt. Nem is háznak mondanám, inkább egy villának. De nem kicsinek, inkább nagyobbnak! Óriási volt, és nagyon szépen volt kidolgozva, a kert tele volt virágokkal, meg indiai istenek szobraival. Kiültünk a teraszra, és ott iszogattunk, beszélgettünk. Az amerikai sráccal beszélgettem a választásokról, meg választási rendszerről, ami eléggé érdekes volt. Nem tipikus amerikai. Szeret utazni, sok helyen volt már, többek között Budapesten is eltöltött 4 napot, és nagyon tetszett neki, kivéve, hogy az ellenőrök megbüntették 25euróra. Jegye volt, de azt mondták, hogy az nem érvényes. Átverték.

Persze mindenről beszélgettünk, kultúráról, országainkról, a harmadik világról - Afrika, Ázsia, Latin-Amerika – meg persze mindig összeveszett a kanadai meg az amerikai mindenféle hülyeségen. Tehát jó volt, jól éreztük magunkat. Mivel már késő volt, taxit hívtunk magunknak, ami eléggé hamar ideért. Öten voltunk egy taxira, de befértünk simán, mi ez nekünk! Amikor viszont kiszálltunk, és fizettünk volna, a taxióra szerint, viszont a sofőr kétszer annyit akart kérni, mivel eggyel többen voltunk. Persze mikor máskor említette volna, mint a végén, úgyhogy mondtuk neki, hogy nem fizetünk ennél többet. Hívta a diszpécsert – hogy fordítson nekünk de nem ment vele sokra. Említettük neki, hogy hívjuk a rendőrséget, ha többet akar fizettetni – mivel itt nagyon komolyan veszik a számlázást. Egy idő után már kijött a szomszéd is, és kérdezte, hogy van-e valami baj, de ekkorra már szerencsére megoldódott. A diszpécser is elmagyarázta neki, hogy ilyen nincs, úgyhogy kifizettük a majdnem pontos összeget.

No comments: